Paintballaddict – csak így, simán…

Markermizéria – Karbantartás

Posted in Tech by Tacepao on 2009/06/03

randomAz évek alatt, mióta játszom, mindenféle marker megfordult már a kezeim között, volt már a tulajdonomban. Tippman, spyder, smat parts, angel. Néha már felidézni sem sikerül. Viszont mindegyiknél megszenvedtem egy valamivel, a használati utasítással. Az elmélet persze minden markernél ugyanaz, de a gyakorlatban vannak felhasználóbarát és kevésbé felhasználóbarát markerek. A karbantartás nagyon fontos, ha azt akarjuk, hogy hosszú és gondtalan barátság köttessen köztünk és a markerünk között! A szétszedés, általában senkinek nem okoz nagy gondot, de az összerakás, a mit hova, hogyan és miért… na ekkor kezdődnek a gondok.
Sok markert szétszedtem már, és még többet szándékozom. Nem sintér módjára, ötletelve, hanem a működésüket megismerve, kitapasztalva. Ha úgy döntesz, szétszeded a markered, mindig legyen kéznél egy robbantott ábra, vagy egy manual, ami segít a dologban. És megfelelő szerszámok!

Néha a “csatamezőkön” kénytelen szerelni az ember gyereke! Na itt láttam csak igazán cifra csodákat. Darabokra szedett markerek fölött tanácstalanul fejüket vakaró emberek mindig megmosolyogtatnak. Volt már, hogy szemmel látható problémát (nem odaillő ó-gyűrű) nem vett észre a vállalkozó szellemű tulajdonos a markere romjait bámulva.

Mérjük fel, tehát képességeinket reálisan! Ha nem vagyunk szerelők, műszerészek, vagy valami hasonló témakörben jártas emberek, inkább neki se álljunk a javítgatásoknak. Bízzuk a szakemberre! Tudom ez közhely, de nagy igazság! Pl. én sem fogom a TV-met „basztatni” ha bedöglik, hanem szerelőhöz viszem. Miért? Mert nem értek hozzá! Használni tudom, de javítani nem! A port persze letörlöm róla és a képernyőt is áttörölgetem néha, de nem nyúlkálok bele. Na valahogy így van ez a markereknél is! Ha értesz hozzá, szedd szét, derítsd fel a hibát és hárítsd el, de ha csak halvány elképzeléseid vannak a dologról, inkább neki se állj! Több kárt csinálsz, mint hasznot…

…eredetileg gépszerelő vagyok. Manapság hidraulikus és pneumatikus gépeket, rendszereket javítok. Szereltem már számítógépet, finommechanikai rendszereket, szóval elég sok mindent.
A markerek szerelésére a kíváncsiság és a pénznélküliség vitt rá. A markerek alapvetően pneumatikus rendszerek, tehát nem idegen a téma. Az elv pofonegyszerű, de a megvalósítás néha igen csak bonyolultra sikerül…

Vissza a karbantartáshoz! Mit ajánlok és mit nem! Ismerd meg a markered! Olvasd el a manualt és értsd meg! Tudom ez nem egyszerű, de erre van egy megoldásom, amire később visszatérek! Ha nincs manualod, mert elhagytad, kéz alatt vett markeredhez nem adtak, google a barátod! Nincs olyan marker ma a piacon, aminek ne találnád meg a manualját az interneten. Ha van mivel (pl. tolómérő) vedd le az ó-gyűrűk méretét és írd bele a manualba magadnak. Nem kell egy-egy ó-gyűrű csere miatt megvenned komplett készleteket! Nézz kicsit körül a környezetedben és találsz pneumatikával foglalkozó szakboltokat, ahol igen szép számban találhatsz ilyen készségeket. Szóval szorítkozz az ó-gyűrűk cseréjére, zsírozásra/olajozásra és figyeld a kopó alkatrészeket! No meg a rugókat! Pl. a tippmann kicsit túlspilázza a rugókérdést. Ne akarj szerelni, ha nem vagy szerelő! Viszont ápold, gondozd a markered és meglátod meghálája!

A manual kérdés: felajánlom, hogy lefordítok néhány manualt! De ehez a „melóhoz” csatlakozhatsz te is! Hozzászólásban jelezd, ha van fordításra igényed, vagy ha fordítanál manualokat a közösségnek!
a5

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: